5 eteričnih ulja koja su Vam potrebna zimi

Upoznajte bolje eterična ulja.

Eterična ulja su dobri saveznici u borbi protiv zimskih neprijatnosti, kao što su kašalj, prehlada, bol u mišićima, glavobolja, suva koža, stres usled svakodnevnih obaveza. O eteričnim uljima se dosta zna, ali je bitno da vodimo računa koje eterično ulje se kako koristi, koji su njegovi benefiti. Neka se koriste isključivo za inhalaciju, kao osveživači prostora, sa pipetom se nanose za masažu i utrljavanje u kožu ili se preporučuju kao topla kupka. Nekim eteričnim uljima je potrebna određena temperatura kako bi se oslobodili svi sastojci. Zajedničko za sva eterična ulja je to da se moraju mešati sa jednim ili više sastojaka, jer su sama po sebi dosta koncentrovana i jaka.

Upotreba eteričnih ulja

Kako biste uživali u blagodetima eteričnih ulja, postarajte se da ih koristite na pravi način. Prilikom kupovine je neophodno da Vam odgovorno lice objasni kako se određena vrsta ulja koristi, kao i koje su kontraindikacije u slučaju prekomernog ili neadekvatnog korišćenja. U slučaju trudnoće, dojenja, alergija na lekove, upotrebe kod dece, potrebno je konsultovati se sa doktorom ili farmaceutom, pre početka upotrebe bilo kog eteričnog ulja.

Za Vas smo izdvojili 5 vrsta eteričnih ulja koje su pogodne za zimske mesece i hladnije vreme. Eterična ulja se skladište i čuvaju u staklenim bočicama. Bočice mogu biti sa kapaljkom, pipetom ili klasičnim zatvaračem, sve zavisi od upotrebe samog ulja.

1. Eterično ulje eukaliptusa

Ulje od eukaliptusa se usko vezuje za respiratorni sistem. Koristi se za inhaliranje kod prehlade, kašlja, astme. Otvara disajne kanale i olakšava disanje uz pomoć jako svežeg mirisa. Ovo ulje je prirodni antibiotik, antiseptik idealan u borbi protiv prehlada.

2. Eterično ulje lavande

Ovo eterično ulje je prepoznatljivo po svom floralnom mirisu, sa ujedno izutenim tarapeutskim dejstvom. Upotrebljava se prilikom glavobolje, u borbi protiv stresa kao prirodni preparat za smirenje koji pomaže stanju duha. Koristi se, takođe, za opustajuće kupke koje pomažu prilikom nesanice u večernjim satima. Zbog jakog antiseptičnog dejstva, eterično ulje lavande se preporučuje kod prehlade i gripa. Takođe, lavanda se koristi u dermatološke svrhe, prilikom manjih opekotina i plikova, ujeda insekata ili suvih delova kože.

3. Eterično ulje limuna

Eterično ulje limuna je dobar antiseptik i antibiotik za rane i ogrebotine. Bogato je vitaminom C, i koristi se u borbi protiv masne kože i akni. U aromaterapiji se koristi za poboljšanjenervnog sistema, protiv povišenog krvnog pritiska, ali i za bolju cirkulaciju i u borbi protiv celulita.

4. Eterično ulje anisa

Jedno od najpoznatijih eteričnih ulja koje je antibiotik, antiseptik i koje se koristi u borbi protiv spazma mišića stomaka i creva. Štiti od grčeva i stomačnih tegoba. Može da pomogne u umirivanju kašlja, i u jačanju pluća i respiratornog sistema. Pomaže kod simptoma astme, prilikom promuklosti i pucanja glasa, ali i protiv povišene temperature. Eterično ulje anisa se često upotrebljava i kod problema u varenju, pozitivno utiče na jetru i na digestivni trakt uopšte.

5. Eterično ulje noćnog cveta

Ulje ovog cveta deluje blagotvorno na kožu i simptome glavobolje. Sprečava gubitak vode, i čuva kožu hidriranom, što je posebno bitno u toku zimskih meseci kada samo izloženi vetru i hladnoći i koža gubi svoju elastičnost. Idealno je za suvu i ispucalu kožu, kao i u borbi protiv ekcema i psorijaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *